· 

Persoonlijke Leiderschap

 

 

 

 

 

De op een na laatste maand van 2021 is inmiddels van start gegaan.
Als ik terugkijk naar de afgelopen maanden van dit bijzondere jaar, zie ik dat veel leiders nog altijd hulp kunnen gebruiken op het gebied van persoonlijke leiderschap.

Wij onderzoeken en focussen continu hoe wij de beste resultaten kunnen behalen. Wie wil die extra bonus of KPI’s vóór de jaarwisseling nou niet binnenhalen? In de praktijk zie ik regelmatig dat men zichzelf in het proces vergeet.

Als jij jouw “persoonlijke leiderschap” niet op orde hebt, hoe verwacht je dan je team of organisatie te leiden?
Het zal je ongetwijfeld zijn opgevallen dat:
-  het veel energie kost om je team te motiveren;
-  de boodschap welke je tijdens de meeting uitdraagt, niet landt;
-  de beoogde resultaten regelmatig niet worden behaald.  
Waar ligt dat nou aan? Een ding is zeker, het start bij jou als leider.

De manier waarop jij leidt, heeft direct invloed op je team, vooral als jouw leiderschap uit een bron van gebreken komt. Een voorbeeld; als jij als manager faalangst hebt en je durft hierdoor geen risico's te nemen, zul je zien dat elke keer als een teamlid een suggestie/voorstel doet, dit direct tot frustratie bij jou leidt. Als gevolg hiervan durft niemand meer een verbetervoorstel te doen. Jouw team blijft dus op hetzelfde niveau functioneren of gaat achteruit. 
Samenvattend, als jij uit een positie van pijn, angst of frustratie leidt, heeft dit directe invloed op de resultaten. Al doe jij zo goed je best om het te verbergen, de resultaten liegen er niet om en alleen jij kan iets aan de oorzaak doen.

Laten we eerlijk wezen, het is niet makkelijk om verandering teweeg te brengen. Het is ook niet met een paar tips verholpen maar het begint met de eerste stap; het besluit om te veranderen.

Ga op zoek naar je leerstijl. Wat heeft in het verleden gewerkt en welke ondersteuning heb je daarbij nodig? Heb je inspiratie nodig? Of juist een confronterende spiegel? Kan je makkelijk met je netwerk in gesprek over dit onderwerp? Of werkt het voor jou beter om een mentor of met een gelijkgestemde van gedachten te wisselen? Verzamel de data die jij nodig hebt en zet het om in actie. Een van de meest waardevolle databronnen zijn je medewerkers. Zij zien immers hoe jij dagelijks handelt en weten ook wat zij van jou als leider nodig hebben.

Laat dit jaar niet aan je voorbij gaan zonder de eerste stappen te zetten richting een beter en gebalanceerde leider die leidt vanuit zijn kracht.

Wat heb jij nodig om beter te leiden?
 

 

 

Write a comment

Comments: 0